Καραμήτσου – Σιδηροπούλου Βασιλική

Βιογραφία

Γεννήθηκε στο Πλατύ Ημαθίας. Είναι παντρεμένη και έχει δυο γιούς (Βαγγέλη και Θανάση) και ζωγραφίζει από τα παιδικά της χρόνια. Ζει και εργάζεται στη Βέροια περίπου 30 χρόνια. Σπούδασε ζωγραφική στην Ecole ABC de Paris με καθηγητή τον κ. Φάνη Γαλανό. Σπούδασε διακόσμηση στην Α΄ Μέση Δημόσια Σχολή τριετούς φοίτησης της Θεσσαλονίκης απ’ όπου αποφοίτησε το 1975. Για 2 χρόνια παρακολούθησε μαθήματα αγιογραφίας σε εργαστήρι της Θεσ/κης. Από τα σχολικά της χρόνια έχει διακριθεί σε Πανελλήνιους διαγωνισμούς ζωγραφικής. Έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στη Αλεξάνδρεια, Θεσσαλονίκη, Βέροια και αλλού. Έχει παρουσιάσει έργα σε ατομικές εκθέσεις στη Δημοτική Πινακοθήκη της Χίου (1994) και στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Δήμου Βέροιας το 1992 και τον Δεκέμβριο του 1996 με θέμα “Πατρώα Γη Μακεδονία”. Έργα της βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, Δημαρχεία, Βιβλιοθήκες, Μουσεία, Πολιτιστικούς συλλόγους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: Σερβία, Βουλγαρία, Καναδά, Αυστραλία, καθώς επίσης και σε ιδιωτικές συλλογές. Εκτός από τη ζωγραφική ασχολείται με το σχεδιασμό κοσμημάτων, χαλκογραφία, μάσκες, ψηφιδωτό, κολλάζ, βιτρώ, κατασκευές σκηνικών, κατασκευές με χαρτομάζα. Ακόμη δημιούργησε τιμητικά ενθυμήματα για εξέχουσες προσωπικότητες που παραπέμπουν σε μοναστηριακά χειρόγραφα, όπου η ζωγραφική , το σχέδιο και η βυζαντινή γραφή συμπλέκονται σε συμβολικές συνθέσεις. Επί 16 χρόνια διδάσκει σε διάφορους συλλόγους ζωγραφική και διακοσμητικές κατασκευές (Πολιτιστικός Σύλλογος Πανοράματος “Δημόκριτος”, Παιδικό τμήμα της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, Σύλλογος Βεργίνας, Σύλλογος Πατρίδας “Ευστάθιος Χωραφάς”) εκ των οποίων τα τελευταία 10 χρόνια στον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλλιθέας. Εκτός από τις καλλιτεχνικές δημιουργίες της, χώρος έκφρασης και προσφοράς της είναι και τα α κοινά, όπου σε διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους υπήρξε γραμματέας, μέλος σε χορωδία, χορευτικό, συνυπεύθυνη σε πολιτιστική ραδιοφωνική εκπομπή. Τα έργα της έχουν τύχει πολλής θετικής κριτικής και κοσμούν εκτός από δημόσια κτίρια, εξώφυλλα και εσώφυλλα λογοτεχνικών και ιστορικών βιβλίων.

Εκθέσεις

  • 1975: Θεσσαλονίκη, ζωγραφική και ταπισερί, 2 εκθέσεις στο χώρο της ΧΑΝΘ.
  • 12-10-1975: Ομαδική έκθεση ζωγραφικής στα πλαίσια Α΄Αλεξανδρείων στην Αλεξάνδρεια.
  • 12-12-1992: Βέροια, Στέγη Γραμμάτων & τεχνών, ατομική έκθεση ζωγραφικής.
  • 2-6-1994: Στα πλαίσια Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, με τη διοργάνωση του Δήμου Βέροιας, συμμετοχή σε ομαδική έκθεση ζωγραφικής στον πεζόδρομο Εληάς.
  • Ιούλιος 1994: Ατομική έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη της Χίου.
  • 1-12-1996: Ατομική έκθεση ζωγραφικής στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Βέροιας με θέμα “Πατρώα Γη Μακεδονία”.
  • Οκτώβριος 1996: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Βέροιας, ομαδική έκθεση για τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την απελευθέρωση της Βέροιας με διοργάνωση του Δήμου Βέροιας.
  • Αύγουστος 1999: Συμμετοχή σε ομαδική έκθεση ζωγραφικής της Ν.Α. Ημαθίας στο χώρο του σημερινού Δημαρχείου.
  • 2000: Συμμετοχή στην Εικαστική ομαδική έκθεση με τίτλο “Εικαστικό Πολύμορφο”, με κόσμημα και έργα ζωγραφικής στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας. 2006: Αρχοντικό Σαράφογλου, συμμετοχή με χειροποίητο κόσμημα.
  • 11-22 Δεκεμβρίου 2006: Ατομική έκθεση στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Βέροιας.
  • Δεκέμβριος 2007: Συμμετοχή σε ομαδική έκθεση με τίτλο “Εικαστικός περίπατος στη Βέροια” με θέματα εμπνευσμένα από την αρχιτεκτονική παράδοση και την οικολογία.
  • Δεκέμβριος 2007: Συμμετοχή σε έκθεση ζωγραφικής στο Χώρο Τεχνών με παράλληλη εκδήλωση Ζαν Μονέ.
  • Αύγουστος 2008 : Ατομική έκθεση ζωγραφικής στο Αβατον Βέροιας με ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική και κόσμημα.
  • Σεπτέμβριος 2008 : Συμμετοχή ομαδική με ζωγραφική στη Λέσχη Αξιωματικών με διοργάνωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ημαθίας.
  • Οκτώβριος 2009 : Συμμετοχή ομαδική με ζωγραφική στη Λέσχη Αξιωματικών με διοργάνωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ημαθίας.
  • Απρίλιος-Μάιος 2010 : Ατομική έκθεση στο Ζαχαροπλαστείο «Σερεμέτα» με ζωγραφική, χαρακτική, διακοσμητικά αντικείμενα, κοσμήματα και καθρέφτες.
  • Μάιος 2010 : Συμμετοχή σε ομαδική έκθεση και παρουσίασης Βιβλίου από 21 Καλλιτέχνες-Δασκάλους των εικαστικών εργαστηρίων της ΔΗΠΟΝ στο Χώρο Τέχνης «Ναϊας» στη Νάουσα.
  • Ιούνιος 2010 : Έκθεση ζωγραφικής των παιδικών τμημάτων της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού Μακροχωρίου, καθώς και Ατομική Έκθεση με διάφορα θέματα, μεικτές τεχνικές και ψηφιδωτό-βοτσαλωτό.
  • Ιούνιος 2010 : Ατομική έκθεση «Κοιτώντας την ψυχή μας βλέπουμε Ελλάδα» στα πλαίσια των ΙΣΤ’ Παυλείων, στο Δημαρχείο Δήμου Αποστόλου Παύλου.
  • Οκτώβριος 2011 : Ατομική έκθεση ζωγραφικής «Η Βέροια του χθες και του σήμερα», Δημαρχείο Βέροιας.
  • Μάρτιος 2012 : Ομαδική έκθεση με έργα ζωγραφικής, καθρέφτες, κοσμήματα, σε συνεργασία με το Σύλλογο Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμο» στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Βέροιας.
  • Σεπτ.-Οκτώβριος 2012: Ατομική έκθεση στο Ζαχαροπλαστείο Σερεμέτα στη Βέροια.  Οκτώβριος 2012: Συμμετοχή σε Ομαδική έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο Φλοίσβου στο Π. Φάληρο. Μάιος
  • 2014 : Συμμετοχή σε Ομαδική Έκθεση τοπικών καλλιτεχνών στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο, διοργάνωση Σύλλογος Μικρασιατών.
  • 2017 – Φεβρουάριος: Ατομική έκθεση στο καφέ “McOza”
  • 2017 – Μάιος: Ατομική έκθεση με σύγχρονα έργα τέχνης, χειροποίητα κοσμήματα και διακοσμητικά λουλούδια με πολυτελή υφάσματα στο Βυζαντινό Μουσείο της Βέροιας

Τιμητικά Διπλώματα

  • 16/4/1972: 3η Πανελλήνια θέση στο 2ο Συνέδριο Εθνικών Κέντρων Νεότητας. 1973: 2η Πανελλήνια θέση στο 2ο Συνέδριο Εθνικών Κέντρων Νεότητας. 1975: 2ο βραβείο σε διαγωνισμό ζωγραφικής στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. 1993: 1η διάκριση σε διαγωνισμό αφίσας για τα Ημαθιώτικα. 2006: Ατομική έκθεση ζωγραφικής με 108 έργα στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών. 2007: Διδασκαλία χειροποίητου κοσμήματος και έκθεση μέσω της Νομαρχίας.
  • Ιούνιος 2010 : Παύλεια 2010 – «Κοιτώντας τη ψυχή μας βλέπουμε την Ελλάδα», Εκδηλώσεις στο Δήμο Αποστόλου Παύλου : Απονομή Αναμνηστικού με το γραμματόσημο του Αποστόλου Παύλου από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας κ. Παντελεήμονα.

Σεμινάρια

  • 1999 : Τμήμα μάθησης κατασκευής κοσμήματος 140 διδακτικές ώρες από το Τμήμα Λαϊκής Επιμόρφωσης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ημαθίας.
    2004 :Παρακολούθησε σεμινάριο ζωγραφικής, χαρακτικής, κολλάζ και άλλων μορφών τέχνης από καθηγητές Σχολής Καλών Τεχνών, στη Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Βέροιας.
    2006 : Παρακολούθησε σεμινάριο χαρακτικής στη Βεργίνα με την μέθοδο της οξυγραφίας – λινόλιουμ από τον χαράκτη κο Γιαννουδάκη και την ομάδα του.
    2007: Παρακολούθησε το σεμινάριο “Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Κέντρων Εκπαίδευσης Ενηλίκων” του Υπ. Παιδείας στη Θεσσαλονίκη.

Διδασκαλία

2007: Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων, 2 τμήματα διδασκαλίας ζωγραφικής, σχεδίου-χρώματος, γλυπτικής – κεραμικής και μάσκας. 2008: Διδασκαλία σε τμήμα ενηλίκων με ζωγραφική, χαρακτική, βιτρώ, μάσκες, χαρτοπολτός, κολλάζ, σχέδιο και χρώμα. Από το Φθινόπωρο του 2008 έως Καλοκαίρι του 2009 δίδαξε στα παιδικά εικαστικά εργαστήρια του ΔΗΠΟΝ Νάουσας. 2009-2010 : Διδάσκει στα Καλλιτεχνικά εργαστήρια του Δήμου Αποστόλου Παύλου στο Μακροχώρι, στα εικαστικά εργαστήρια πολλαπλών δημιουργικών εφαρμογών. Το 2009 το τμήμα της βραβεύτηκε με το 1ο Πανελλήνιο Βραβείο Ζωγραφικής, με θέμα που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος. Η διάκριση έγινε ανάμεσα σε 2.300 περίπου έργα από όλη την Ελλάδα. Δίδαξε ακόμη στο ΙΕΚ Βέροιας στο τμήμα Προσχολικής Αγωγής και δημιουργικής απασχόλησης εικαστικά. Ιούνιος 2010 : Διάλεξη με θέμα «Ο ρόλος του χρώματος και ο συμβολισμός του – θεωρία & πρακτική», στα πλαίσια των ΙΣΤ’ Παυλείων, στο Δημαρχείο Δήμου Αποστόλου Παύλου.

Εργαστήρια στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

2003 – 2008: Εργαστήρια ζωγραφικής, χειροτεχνίας, χειροποίητου κοσμήματος και δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά. 2006: Ταξιδεύω ζωγραφίζοντας. Φεβρουάριος 2008: Κόσμημα, σχεδιάζω και δημιουργώ. Μάρτιος 2008: Χρωματικές συμμετρίες και φόρμες. Καλοκαίρι 2008 : 3 εργαστήρια ζωγραφικής και χειροποίητου κοσμήματος, «Οι θησαυροί της θάλασσας», «Τα φρούτα του καλοκαιριού», «Ζωγραφίζουμε καρπούζια σε μπλουζάκια». Δεκέμβριος 2008 : Ζωγραφική «Χιόνια στο καμπαναριό!». Μάρτιος 2009 : «Χάπενιγκ εικαστικών δραστηριοτήτων δημιουργικής έκφρασης». Τα παιδιά του εργαστηρίου μεικτών δραστηριοτήτων και υλών του Μακροχωρίου Ημαθίας ανοίγουν το δικό τους «Μαγικό κουτί». Ιούλιος 2009 : «Ελάτε να ζωγραφίσουμε τον ιερό βράχο της Ακρόπολης», το παγκόσμιο σύμβολο του πολιτισμού. Ελάτε να ανοίξουμε τα βιβλία της Βιβλιοθήκης με αναφορά στην Ακρόπολη και να αγγίξουμε την Ιστορία μας! Εργαστήριο ζωγραφικής. Αύγουστος 2009 : Με αφορμή ένα κοχύλι! Με τα στολίδια του βυθού και την αύρα της θάλασσας ελάτε να ζωγραφίσουμε και να κατασκευάσουμε χειροποίητα κοσμήματα για το καλοκαίρι. Εργαστήριο ζωγραφικής και χειροτεχνίας. Σεπτέμβριος 2009 : Έκθεση συλλογής χειροποίητου κοσμήματος. Νοέμβριος 2009 : «Αυτός ο Κόσμος ο μικρός ο μέγας». Όλοι εμείς μέσα στο σύμπαν, τους γαλαξίες και τ’ αστέρια, ζωγραφίζουμε για το Παγκόσμιο έτος Αστρονομίας 2009. Δεκέμβριος 2009 : Στάξιμο, Τρέξιμο, σύγχρονες απεικονίσεις δημιουργίας! Ανοίγοντας τα Μαγικά Κουτιά ξεπηδούν πολύχρωμες σταγόνες με τη συγκεκριμένη τεχνική του ζωγράφου Jackson Pollock. Εργαστήριο ζωγραφικής με αφήγηση και δραματοποίηση. Μάρτιος 2010 : «Χελιδονίσματα». Με αφορμή τον ερχομό της Άνοιξης και σύμφωνα με τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, ελάτε να συζητήσουμε, να εμπνευστούμε, να ζωγραφίσουμε και να δημιουργήσουμε χειροποίητα κοσμήματα. Ιούνιος 2010 : α) «Δέντρο, σύμβολο ζωής!». Μέσα στην απέραντη χλωρίδα που μας περιβάλλει υπάρχουν κάποια δέντρα σύμβολα. Σύμβολα θρησκείας, σύμβολα νίκης από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι σήμερα. Δέντρα μεγαλοπρεπή, δέντρα διαφορετικά. Ελάτε να συζητήσουμε γι’ αυτά, να τα ζωγραφίσουμε όπως εμείς ξέρουμε, με τα δικά μας χρώματα και την ατομική μας δημιουργικότητα, β) «Δέντρο, σύμβολο ζωής!». Ελάτε να συνεχίσουμε τη συζήτηση για τα δέντρα της χώρας μας και να ζωγραφίσουμε στεφάνια από δάφνες, βελανιδιές και ελιές. Δεκέμβριος 2010 : «Ελάτε να εμπνευστούμε για τα Χριστούγεννα». Με φιγούρες χαράς, αγγελάκια, καμπανούλες, έλατα, δημιουργούμε το δικό μας μόμπιλε  των Χριστουγέννων. Εργαστήριο χειροτεχνίας και ζωγραφικής. Απρίλιος 2011 : «Πασχαλιάτικες φιγούρες». Ξεφυλλίζοντας βιβλία, γνωρίζουμε σύγχρονα καλλιτεχνικά ρεύματα στη Βιβλιοθήκη, και ζωγραφίζουμε πασχαλιάτικες φιγούρες με την τεχνοτροπία του Klimt, του Klee και του Pollock. Ιούλιος 2011 : «Μέσα κι έξω από την πόλη – Μέσα στην πόλη!!!» Ελάτε να ζωγραφίσουμε την πόλη μας ξεφυλλίζοντας βιβλία με τοπική αρχιτεκτονική εικονογράφηση. Αύγουστος 2011 : «Μέσα κι έξω από τα διακοσμητικά σχέδια και τα χρώματα»! Γνωρίζουμε το έργο του ζωγράφου Henri Matisse και φτιάχνουμε κολάζ εμπνευσμένα από το έργο του. Δεκέμβριος 2011 : Άγγελοι και αστεράκια στη Βιβλιοθήκη… Ζωγραφίζουμε αγγελάκια και αστεράκια με διάφορες τεχνοτροπίες και ιδιαίτερα υλικά. Απρίλιος 2012 : Πασχαλινές διαδρομές… Ελάτε να αφηγηθούμε με πινέλα και χρώματα πασχαλινές ιστορίες. Ομαδικές και ατομικές καλλιτεχνικές ιστορίες. Δεκέμβριος 2013 : Πεφταστέρια σε χιονισμένα τοπία. Στο πνεύμα των χαρμόσυνων εορτών, της γέννησης και της ζωγραφίζουμε αστέρια γεμάτα μηνύματα, χρώματα και διάφορα υλικά να σκαρφαλώνουν σε χιονισμένα τοπία.  Απρίλιος 2014 : Πασχαλινές ζωγραφιές… δημιουργώντας με πινέλα και χρώματα πασχαλινές ζωγραφιές και καρτούλες. Ιούλιος 2014 : α) Τα γλυκά και τα ξινά φρούτα του καλοκαιριού. Ζωγραφίζουμε με μεικτές τεχνικές, τη μαγεία των αισθήσεων και κυρίως της γεύσης, με τα γνωστά μας γλυκά και ξινά φρούτα του καλοκαιριού. β) Φως και σκοτάδι… Μέρα και νύχτα. Το σύμπαν που μας περιβάλει με το φως και το σκοτάδι αλλάζει τα πάντα γύρω μας. Δημιουργούμε με μεικτές τεχνικές φωτεινά και σκοτεινά τοπία που μας εκφράζουν.

Εργαστήρια στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μακροχωρίου

  • Νοέμβριος 2010 : Εργαστήριο ζωγραφικής και κολλάζ για τα εγκαίνια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μακροχωρίου.
  • Ιούλιος 2011 : «Μέσα κι έξω από την πόλη – Έξω από την πόλη!!!». Έξω και δίπλα από την πόλη μας, στο Μακροχώρι, άνοιξε μια καινούργια Βιβλιοθήκη, Παράρτημα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βέροιας. Ελάτε να ζωγραφίσουμε εμπνεόμενοι από τα έργα του Vincent Van Gogh «Σπορέας», τις «Ροδακινιές» και το «Οργωμένο χωράφι».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Απάντηση