Ερμόπουλος Δημήτρης

Γεννήθηκε το 1939 στη Βέροια και από το 1964 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στη Θεσσαλονίκη, ζωγραφική, σχέδιο και computers στην Αθήνα και αρχιτεκτονικό – ελεύθερο σχέδιο στην ECOLE PROFESSIONELLE DE PARIS. Από το 1994 ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη ζωγραφική και, ιδιαίτερα, την αγιογραφία. Έλαβε μέρος στην εικονογράφηση πολλών βιβλίων και περιοδικών, καθώς και στην εκπόνηση διαφημιστικών εργασιών.

Ξεχωρίζει η φιλοτέχνηση κάποιων εξωφύλλων βιβλίων του κου Θωμά Γαβριηλίδη, εξαιρετικού φιλολόγου, ερευνητού και συγγραφέα.

Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί η συνεργασία του με τον διακεκριμένο ιστορικό και συγγραφέα, Σαράντο Καργάκο, του οποίου ανέλαβε την επιμέλεια και εικονογράφηση αφενός μεν των εξωφύλλων βιβλίων του (ΚΙΝΑ, ΛΙΒΥΗ, ΑΙΘΙΟΠΙΑ-ΑΒΗΣΣΥΝΙΑ, Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ, Η ΕΛΛΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ, Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ) αφετέρου δε των σχεδίων και των πολεμικών χαρτών, που περιέχονται σε αυτά.

Αγιογράφησε το ναό των Αγίων Αποστόλων στον οικισμό Προβάλινθο της Νέας Μάκρης Αττικής, ιδιωτικά ναΰδρια, όπως της Αγίας Άννας στο Διόνυσο Αττικής, του Αγίου Γεωργίου στο Χαλκούτσι Αττικής και της Γέννησης του Χριστού στην Αράχωβα. Επίσης, εικόνες του βρίσκονται στην Παναγία Φανερωμένη και Παναγία Κιτριανή στον Πλατύ Γιαλό και στη νήσο Κιτριανή αντίστοιχα της Σίφνου, στον Προφήτη Ηλία Αμμουδάρας Αγίου Νικολάου Κρήτης, στην Αγία Παρασκευή Σκληρού στην Ανδρίτσαινα, στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου του Μακρυνού Αλεποχωρίου Μεγάρων Αττικής, στην Ιερά Μονή Ιερουσαλήμ Δαύλειας Βοιωτίας, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας (Εκκλησιαστικό Μουσείο) στον Αδάμαντα Μήλου και στην Ιερά Μονή Βροντού (Παναγία Βροντιανή) της Σάμου.

Παράλληλα, έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και σε δύο παγκόσμιες εκθέσεις γελοιογραφίας. Έργα του βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων. Σημειωτέον ο Δήμος Αθηναίων φιλοξένησε το 1984 έκθεσή του με

αγιογραφίες φιλοτεχνημένες σε φτερά αετού, γερακιού κ.ά., όπως και αντίγραφα ιερών χειρογράφων σε πάπυρο, παλαιωμένο από τον ίδιο.

Από τον Αύγουστο του 2010 μέχρι τον Ιανουάριο του 2013, συνεργάσθηκε με την ανεξάρτητη εβδομαδιαία εφημερίδα ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ στέλνοντας γελοιογραφίες πολιτικού, κυρίως, περιεχομένου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Απάντηση