Γκόρης Μιχαήλ Ι.

Βιογραφία (1929-)

Εκτυπώστε το βιογραφικό

  • Ποιος είναι…

Ο κ. Γκόρης Μιχαήλ είναι ήδη συνταξιούχος δικηγόρος. Έγγαμος με δύο θυγατέρες έγγαμες και αυτές. Γεννήθηκε στις 2/11/1929 στα βόρεια του Ν. Σερρών στο χωριό Μακρυνίτσα, που είναι διαμέρισμα του Δήμου Κερκίνης. Οι γονείς του ήρθαν πρόσφυγες από την Αν. Θράκη και στα εφτά παιδιά τους είναι ο τρίτος.

  • Λίγες σκέψεις…

Για να γράψεις ένα βιβλίο, προηγείται η φαντασία. Ακολουθούν: η τιθάσευσή της, η ταξινόμησή της και η μεταφορά της στον γραπτό λόγο. Έναν λόγο που να ρέει σαν ποταμός, με λιτότητα, σαφήνεια, πλούσιο λεξιλόγιο και η διάνθισή του με καλολογικά στοιχεία. Είναι όμως βέβαιο ότι δεν έχουν όλοι τις αυτές ικανότητες για να επιτύχουν τα παραπάνω. Οι ικανότητες αυτές έχουν μια διαβάθμιση. Ας περιοριστούμε στα σχολεία. Όλοι οι μαθητές γράφουν εκθέσεις. Αλλά ανάμεσά τους κάποιοι ηγούνται. Πολλοί γράφουν βιβλία. Και εδώ φυσικό είναι κάποιοι να ηγούνται. Ποιοι; Αυτοί που έχουν: Διευρυμένες πνευματικές ικανότητες( ευφυείς ). Διευρυμένες εγκυκλοπαιδικές γνώσεις. Διευρυμένες αντιλήψεις στις κρίσεις τους.

  • Η μαθητεία του…

Ας παρακολουθήσουμε τον συγγραφέα μας. Δημοτικό. Είναι μεταξύ των πρώτων. Έρχεται ο πόλεμος. Ακολουθεί η κατοχή. Χάνει δύο χρόνια. Γυμνάσιο: Είναι μεταξύ των λίγων πρώτων στην τάξη του. Όμως αυτός δεν πολυδιαβάζει. Οι άλλοι μελετούν ώρες και ώρες για να φτάσουν στην πρωτιά. Με το που αποφοιτά από το γυμνάσιο ο μπαμπάς του τον θέλει στα χωράφια. Τα έσοδα δεν επαρκούν για το πανεπιστήμιο. Εργάζεται λοιπόν στα χωράφια. Είναι το καλοκαίρι του 1950. Αρχές Σεπτεμβρίου αποφασίζει. Θα πάει στη Νομική Σχολή. Δεν προϋποθέτει παρακολούθηση μαθημάτων. Τον δίνει τα έξοδα για τις εξετάσεις. Με μιας εβδομάδας διάβασμα εισάγεται στη σχολή κατά σειρά βαθμολογίας στην τέταρτη δεκάδα. Είναι ένας πνευματικός άθλος. Επιστρέφει στα χωράφια. Προετοιμάζεται σε τρία μαθήματα από το σύνολο των πέντε εξεταστέων μαθημάτων. Ιούνιο του 1951 τα περνά και τα τρία.

  • Στο στρατό…

Φθινόπωρο 1951 στρατεύεται. Δεν προφταίνει να εξεταστεί στα άλλα δύο. Εισάγεται στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών. Και εδώ αναδεικνύεται από τον πρώτο μήνα. Κατά σειρά βαθμολογίας ονομάζεται λοχίας στο λόχο του. Είχε και ιδιαίτερα προσόντα που γρήγορα θα αξιοποιηθούν. Ιούνιο 1952 εξέρχεται της σχολής και τοποθετείται σε τάγμα. Μετά από κάποιες ημέρες με τηλεγράφημα του στρατηγείου της μεραρχίας αποσπάται από το τάγμα και τοποθετείται εκπαιδευτής στο Λόχο Υποψηφίων Βαθμοφόρων (ΛΥΒ) που εδρεύει στο στρατόπεδο του στρατηγείου. Στις γιορτές Χριστουγέννων και Νέου Έτους 1952-53 καλείται από το στρατηγείο να αναπληρώσει στις γιορτές τον υπασπιστή του στρατηγού που είχε πάρει την άδειά του. Μετά δύο ή τρεις μήνες αποσπάται από τον ΛΥΒ και τοποθετείται στο Γραφείο Τύπου και Ηθικής Αγωγής της Μεραρχίας. Μια πορεία στο στρατό με συνεχείς αναβαθμίσεις. Απολύεται μέσα Μαρτίου 1954 και επανέρχεται στα χωράφια. Όμως…

  • Το πανεπιστήμιο;

Στη διάρκεια της θητείας του εξοικονομούσε λίγο χρόνο τα βράδια και διαβάζει. Περνά τα μαθήματα του πρώτου έτους, περνά τα μαθήματα του δευτέρου έτους, περνά τα μαθήματα του τρίτου έτους. Έτσι. Χωρίς να χάσει ούτε ένα χρόνο. Και χωρίς να παρακολουθήσει ούτε ένα μάθημα, τον Ιούνιο του 1954, τρεις μήνες μετά τη αποστράτευσή του, ξεκινά με τις πτυχιακές εξετάσεις.

  • Οι μελέτες του…

Ιδιαίτερο και πρόσθετο προσόν. Αγαπά το διάβασμα βιβλίων σχετικά με άλλους τομείς του κοινωνικού βίου. Το διάβασμα είναι η ψυχαγωγία του και η ανάπαυσή του. Στο γραφείο τύπου της μεραρχίας του δίνεται η ευκαιρία να μελετά βιβλία όπως : Ψυχολογία των όχλων. Ψυχολογία των επαναστάσεων. Ψυχολογία του Στρατιώτη. Ψυχολογία και Κοινωνιολογία του πολέμου. Στοιχεία διαφώτισης και προπαγάνδας.

Με την απόλυσή του από το στρατό αρχίζει και η έκδοσή του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» (Συγκρότημα Λαμπράκη). Οικονομική βιβλιογραφία δεν υπήρχε στην Ελλάδα εκτός από την Θεωρητική Οικονομική του κ. Ζολώτα. Ο Οικονομικός αρχίζει να δημοσιεύει άρθρα και βιβλία σε συνέχειες ξένων συγγραφέων. Ο συγγραφέας μας αγοράζει σε μεταφράσεις και βιβλία Αμερικανών και Γάλλων συγγραφέων. Μέχρι και την Πολιτική Οικονομία της Ακαδημίας Επιστημών της Σοβιετικής Ένωσης. Επίσης μελετά και την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία.

  • Οι παράλληλες συγγραφές του…

Από το 1963, παράλληλα με τη δικηγορία, αρχίζει να αρθρογραφεί στον τοπικό τύπο με θέματα επίκαιρα, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά. Στη διάρκεια της επταετούς δικτατορίας (1967-74) χαρακτηρίζεται ΔΡΩΝ ΑΝΤΙΦΡΟΝΩΝ. Αυτό δεν τον εμποδίζει να δημοσιεύσει στις 16 Ιουλίου 1973 άρθρο σε τοπική εφημερίδα κατά του υπό ψήφιση σχεδίου συντάγματος του αρχιπραξικοπηματία. Δημοσιεύεται στο τέλος του βιβλίου του «Η κλίνη του Προκρούστη».

Αυτός είναι ο συγγραφέας. Αξιολογήστε τον. Παραδέχεται όμως ότι στον επικοινωνιακό τομέα μηδενίζεται. Πολλοί είναι επιτήδειοι να σου πουλήσουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Αυτός δεν έχει την επιτηδειότητα ούτε τις μεταξωτές κορδέλες να πουλήσει για φύκια.

Εργογραφία – Χρονολόγιο

Τι έγραψε…

Το 1988, τρία χρόνια πριν τη σύνταξή του, του έρχεται να γράψει. Και γράφει ασταμάτητα. Γεννιέται το πρώτο του βιβλίο και στη συνέχεια ακολουθούν τα υπόλοιπα μέχρι σήμερα. Και είναι:

  1. ΕΓΩ Ο ΟΡΦΕΑΣ. Ιστορικό πολιτικοκοινωνικό μυθιστόρημα της εποχής από το 1920. Σελίδες 370.
  2. ΔΙΠΛΟΣ Ο ΜΗΝΑΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΤΟΣ. Σύγχρονο μυθιστόρημα με κοινωνικές διαστάσεις. Σελίδες 151.
  3. ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ. Τρεις νουβέλες . Σελίδες 230.
  4. ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΤΕΡΨΗΣ. Σύγχρονο μυθιστόρημα με έντονες τις κοινωνικοπολιτικές διαστάσεις. Σελίδες 300.
  5. ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗ. Έντονα ιστορικό και πολιτικοκοινωνικό μυθιστόρημα. Στοιχεία από βιβλιογραφία και των δύο πλευρών. Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις ασυμβίβαστων ιδεολογιών, δικτατορία Μεταξά, οι πόλεμοι με την Ιταλία και Γερμανία, η κατοχή. Η έναρξη του εμφυλίου από τις συγκρούσεις μεταξύ κομμουνιστικών ομάδων και Δημοκρατικών στο βουνό. Απελευθέρωση, Δεκεμβριανά, προετοιμασία από το Κ.Κ.Ε. για νέο εμφύλιο και η έναρξή του. Η πορεία του. Λήξη του εμφυλίου και τα επακόλουθα. Σελίδες 800 σε δύο τόμους.
  6. Η ΞΑΝΘΗ ΝΕΡΑΙΔΑ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ. Σύγχρονο μυθιστόρημα. Σελίδες 190. Υπό έκδοση.
  7. ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ. Μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην Κατοχή. Σελίδες 203.
  8. ΤΟ ΜΗΛΟΝ ΤΗΣ ΕΡΙΔΟΣ.  Ιστορικό – κοινωνικό μυθιστόρημα. Σελίδες 260
  9. ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ. Θεατρικό έργο.
  10. ΔΥΟ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΑΜΟΣ. Θεατρικό έργο.
  11. ΕΝΑΣ ΑΝΕΚΠΛΗΡΩΤΟΣ ΕΡΩΤΑΣ. Θεατρικό έργο.

Όλα τα έργα του (πεζά και θέατρο) είναι ισάξια των εξαιρετικών πνευματικών του ικανοτήτων, όπως παρουσιάζονται παραπάνω.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Προσωπικό ιστολόγιο με αναρτήσεις από τα βιβλία : http://michailgoris.blogspot.gr

Δ/νση: Μ. Αλεξάνδρου 49. Τηλ.: 23310-22784.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Απάντηση