Περηφανοπούλου Δέσποινα – Κατσαβός Δημήτριος

Βιογραφία,Εργογραφία

Γεννήθηκαν στη Βέροια όπου ζουν και εργάζονται με σκοπό τη διατήρηση, συνέχιση και διάδοση της Ορθόδοξης Βυζαντινής Παράδοσης. Στη 15ετή πορεία τους έχουν ιστορήσει με τοιχογραφίες ιερούς ναούς (Αγ. Αλέξανδρος, Αγ. Αικατερίνη Σύρου…) και με φορητές εικόνες τέμπλα εκκλησιών (Μαρούσια, Αγ. Νικόλαος ο Λαμαρινάς – παλιές βυζαντινές εκκλησίες της Βέροιας). Ξεχωριστή στιγμή της δημιουργίας τους η ιστόρηση του τέμπλου της Ιεράς Μονής Αγ. Γεωργίου του Χοτζεβά στα Ιεροσόλυμα. Έργα τους υπάρχουν και κοσμούν ιδιωτικές συλλογές και δημόσιους χώρους όπως η Δημοτική Πινακοθήκη Κυκλάδων, το Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης, το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, η Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον κ. α. Τις ανησυχίες τους και τις απόψεις τους για την τέχνη της Ορθοδόξου Βυζαντινής εικονογραφίας (αντιγραφή, εξέλιξη, ελευθερία δημιουργού) παρουσίασαν με έργα τους σε 15 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα (Ερμούπολη, Βέροια, Έδεσσα, Κοζάνη, Καστοριά, Δημήτρια Θες/νίκης…) και στο εξωτερικό ( Αγγλία, Γερμανία…) καθιερώνοντας έτσι ένα έντονο προσωπικό στοιχείο προσαρμοσμένο όμως πάντοτε στο πνεύμα της διατήρησης της Ορθόδοξης Βυζαντινής Παράδοσης.

Κριτικές

…Οι μορφές των έργων της Δέσποινας Περηφανοπούλου και του Δημητρίου Κατσαβού με τα επιμήκη χαρακτηριστικά και τον υπερκόσμιο φωτισμό που ερμηνεύεται χρωματικά, καθώς προβάλουν μέσα από παμπάλαια ξύλινα σχήματα, δίνουν έντονα τη διαφορά φθαρτής ύλης και άφθαρτης νοερής ύπαρξης. Οι δύο αντίθετες ροπές – της φθοράς και της αφθαρσίας – καθώς συναντώνται στον ίδιο χώρο και συνυπάρχουν, δημιουργούν έντονη ποιητική ατμόσφαιρα, που αγγίζει τις μυστικές χορδές του θεατή. ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΑΝΟΣ.

«Να γιατί σέβομαι τους αγιογράφους! Για το σεβασμό που δείχνουν κι οι ίδιοι απέναντι στην ύλη και στις δυνατότητες που τους προσφέρει να τη μεταμορφώνουν και να της δίνουν έναν αέρα, τολμώ να πω, Αθανασίας. Να παριστάνουν το θείο, το άυλο με υλικά μέσα. Αντίδωρον (αντί δώρου) λοιπόν για τη Βέροια τα έργα των δικών της παιδιών, των δημιουργών Δέσποινας Περηφανοπούλου και Δημήτρη Κατσαβού». Χ. Χάλαρης, Μαΐστορας (συνθέτης – ερευνητής).

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλ.             23310-97144      .

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Απάντηση