Κουτσογιαννοπούλου-Ψωμά Ελένη

Η Ελένη Κουτσογιαννοπούλου-Ψωμά (1919-1999) γεννήθηκε στις 3-0κτωβρίου 1919 στη Βέροια όπου και μεγάλωσε .Τελείωσε το τότε γυμνάσιο στη Βέροια.

Στο γυμνάσιο είχε καθηγητή της Βυζαντινής-Ελληνικής και Ποντιακής  μουσικής και χορών και λογοτέχνη  τον Δημήτριο Κουτσογιαννόπουλο τον οποίο παντρεύτηκε αργότερα.

Η εργασία της για τη συλλογή  άρχισε το 1938. Μαζί με τον σύζυγό της  περιόδευσαν τα γύρω χωριά της Βεροίας συλλέγοντας και καταγράφοντας  τραγούδια ,παραμύθια παροιμίες κλπ.

Το 1940 η συλλογή με το Λαογραφικό υλικό από τραγούδια παραμύθια και παροιμίες εβραβεύθη από την Ακαδημία Αθηνών.

Φεύγουν από την Μακεδονια και έρχονται στην Αθήνα. Στην Αθήνα εμαθήτευσε στο Μουσικό Λύκειο Αθηνών και αρίστευσε στην απαγγελία.

Το 1955-1956 στο Ραδιοφωνικό σταθμό Αθηνών και στην εκπομπή του Σίμωνα Καρά

”Η Μακεδονική μας Ώρα ” η Ελένη Κουτσογιαννοπούλου -Ψωμά είχε τη συγγραφή ,την επιμέλεια και την παραγωγή για τα ”ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ”.

Στην εκπομπή αυτή παρουσίαζε και απήγγειλε παραμύθια, παροιμίες και τραγούδια με χορωδία ,με διευθυντή χορωδίας τον σύζυγό της Δημήτριο Κουτσογιαννόπουλο.

1959 Διαλέξεις στην ”Αίθουσα Παρνασσός,Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων ,Λύκειο Ελληνίδων.

Το 1959 έγινε στην Αίθουσα ”Παρνασσός ” η πρώτη ετήσια Μακεδονική εορτή της ” Ενώσεως Μακεδόνων ”υπό τη διεύθυνσή της με τη σύμπραξη του καθηγητή μουσικής Δημητρίου Κουτσογιαννόπουλου.

Το 1982 εκδόθηκε από τον Τουριστικό Όμιλο Βεροίας ο πρώτος τόμος του έργου της Λαογραφικά εκ Βεροίας και Περιοχής.

Ο Α’ αυτός τόμος περιέχει Δημοτικά τραγούδια Βεροίας και περιφέρειας με αναλύσεις και τη μελωδία τους.

Ο Β’ τόμος περιέχει παραμύθια ,παροιμίες τραγούδια και ανατροφή του παιδιού.

Το 1973 έκανε μία ακόμη περιοδεία στα χωριά της Βεροίας από όπου συνέλεξε και κατέγραψε τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής καθώς και τους ιδιωματισμούς της γλώσσας.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Απάντηση